Selvfølelse og prestasjon

Skill selvfølelse og prestasjon

Husker du da du var liten? Du var god nok som du var. Du ble elsket for den du var, ikke for det du gjorde. Denne følelsen av verdi er noe vi bør strebe etter å bevare gjennom hele livet, ikke bare i våre første år. Din verdi bør aldri være knyttet til din «suksess», som en flott karriere eller høy lønn. Vi bør alltid huske at vår verdi ikke ligger i våre prestasjoner.


Det er lett å tro at vi er bedre når vi vinner og dårligere når vi taper. Men sannheten er at din verdi ikke bør stå og falle på hvordan du presterer. Det er viktig å huske på at du er like bra, enten du lykkes eller ikke.

Gjør det bra, vil nok føle deg topp. Men det betyr ikke at du er mer verdt som person. Og når ting ikke går din vei, lærer du noe. Hver feil er bare en ny lekse, ikke et nederlag.

En kamerat av meg sa at en dag uten ros er bortkastet. Jeg tror ikke det stemmer. Hver dag er verdifull, med eller uten applaus. Klapp på skulderen er deilig, men din selvfølelse bør forbli lik uansett.

Du er ikke dine prestasjoner. Vi er bare trent opp til å tro at prestasjoner og selvfølelse henger sammen. Tren deg heller opp til å tenke at du er like mye verdt uansett og at din selvfølelse ikke skal påvirkes av hvordan du presterer.

I boken «Vekk meg når det er over – diagnose ME» skriver Live Landmark dette med selvfølelse og prestasjon på en god måte:

«… Klapp på skulderen betyr mer enn lønn, og min favorittkompliment er fortsatt: Du er flink!

Da jeg ble syk, hendte det noe med meg på flere plan, for i takt med at tilstanden min forverret seg, skjedde det samme med prestasjonene. Til slutt lå jeg stort sett til sengs og hadde mer enn nok med meg selv. Likevel fortsatte vennene mine å ringe. Det forundret meg voldsomt. For hvem var jeg nå? Ikke hadde jeg jobb. Ikke leste jeg aviser. Ikke var jeg morsom. Ikke hadde jeg noen historier å dele. Ikke orket jeg å invitere. Jeg var ingen.

Jeg hadde altså knyttet hele selvfølelsen til prestasjonene mine. Identiteten min handlet om hva, i stedet for hvem. Men hvis du tenker på de menneskene du er glad i, er du glad i dem fordi de har en flott karriere? Liker du dem på grunn av pengene de tjener? Setter du pris på dem på grunn av hus, klær og andre materielle verdier? Eller setter du pris på dem fordi de bryr seg om deg og har verdier og interesser som du setter pris på?

Svaret er så innlysende at spørsmålene virker i overkant enkle. Likevel tok det meg mange år å forstå det. Med hele meg, ikke bare med intellektet: Jeg er som jeg er, så jeg er glad og stolt og fornøyd av meg selv. Jeg gjør som jeg gjør, og hvis jeg ikke liker det jeg gjør, så kan jeg alltids gjøre noe annet. Det er tross alt ikke det jeg gjør, som er meg.»

Ønsker du å få en pekepinn på hvordan det ligger an med din selvfølelse?

Ta et øyeblikk til å reflektere over disse tre spørsmålene og merk svarene dine:

  • Hvem er du?
  • Hvem vil du være?
  • Hvordan vil andre beskrive deg?

Kontrasten mellom svarene kan gi verdifull innsikt. Hvis du finner at svarene dine er i stor kontrast, kan det indikere at det er rom for å styrke forholdet du har til deg selv. Ikke bekymre deg om svarene varierer; selvinnsikt er det første skrittet mot positiv endring.